Programmet for SKUP-2005

Dette er det offisielle programmet for SKUP-konferansen 2005. NB: Programmet vil kunne bli gjenstand for endringer. Denne siden vil bli oppdatert fortløpende, med nye navn og nye detaljer etterhvert som disse blir klare. Sjekk derfor disse sidene regelmessig for oppdateringer og de aller siste nyhetene!

15.04.2005 11:32

FREDAG 15. APRIL 2005

Kl. 15.00: Innsjekking

Kl. 16.00: Åpning av SKUP-konferansen 2005
Ved SKUP-leder Kjetil Stormark.


Kl. 16.15: Plenum: "DA FLODBØLGEN TRAFF OSS".

Natt til 2. juledag traff naturkatastrofen i Asia norske myndigheter og norske redaksjoner. Hva skjedde og hvordan taklet vi århundrets største nyhetssak? Reaksjonene har vært massive, både mot norske myndigheter og mot pressens kritiske journalistikk.

Del 1:
Var norsk presse for tett på? Ble kameralinsene for nærgående? Burde journalister og fotografer beskyttet folk i sjokk og dyp krise mot seg selv? Hvor går skjæringspunktet mellom pressens plikt til å informere og ofrenes rett til å få sørge i fred? Panel: Cecilie Daae, administrativ overlege ved Helsetjenesten på Universitetet i Oslo, Siri Lill Mannes, journalist i TV2, Svein Arthur Kallevik, psykolog og journalist, Thiresama og Gnanapiragasam Ladislaus, pårørende til ofre av flodbølgen, og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Del 2:
Fremsatte pressen berettiget kritikk eller bedrev vi umusikalsk konfliktsøking? Var tidspunktet for kritikken riktig? Fremstod pressens adferd og kritikk som støtende for pårørende som var i dyp sorg og fortvilelse? Panel: Utenriksminister Jan Petersen, generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors, tidligere Kripos-sjef Arne Huuse, leder av pårørendegruppen, Christoph Wernersen, politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten og tidligere UD-rådgiver og nåværende debattredaktør i Dagbladet, Torgeir Larsen.

Programleder: Anne Grosvold, NRK.


Kl. 17.30: Pause


Kl. 17.45: Parallellseminarer


Parallell A/ "Sannheten - krigens første offer?"
Er sannheten det første som går tapt i krig og krise? Hvordan kan journalister verge seg mot å bli ofre for maktkamp, løgner og halvsannheter? Vi møter tidligere sjef for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, og tidligere utenriksminister og fredsmekler Thorvald Stoltenberg. Programleder: Renie Thorleifsson, NRK.

Parallell B/ "Slik gransker du helse-Norge".
Aftenpostens hardtslående helseteam, Siri-Gedde Dahl og Anne Hafstad, forteller om metoder og om hvor de finner nyhetene.

Parallell C/ "Er samiske medier ukritiske? Eller er riksmediene fullstendig på viddene?".
Dagbladet avslørte kritikkverdige forhold rundt Sametinget. Gjorde ikke de samiske mediene jobben sin? Konfrontasjon om gravejournalistikk i nord. I panelet: Anders Opdahl og Skjalg Fjellheim, Dagbladet, NRK-Sami Radio-sjef Nils Johan Heatta og reporter Kent Valio, NRK Sami Radio.
Programleder: Jan Gunnar Furuly (Aftenposten)

Parallell D/ SKUPs verktøykasse: "En egen stemme".
Å lage film handler for Margreth Olin om å kunne se. Virkelig kunne SE. Prisbelønnede Olin deler sine arbeidsmetoder. Snakker om hvordan form skaper innhold, og hvordan hun møter mennesker og deres historier.
Programleder: Maria Konow Lund (Høgskolen i Bodø)


SLIK GJORDE VI DET:
Kl. 17.45: "Eksponerte politikernes tørrpreik". Kristian Brustad og Anders Nyland, Østlandets Blad.
Kl. 18.25: "Hydro-saken". Knut Gjernes og Gøran Skaalmo, Dagens Næringsliv.

Programleder: Odd Rune Wolden (TV Trøndelag)

DATAKURS:
Kl. 17.45: "Grunnkurs i Excel", Trond Sundnes, VG.  (Fullbooket!).
Kl. 19.00: Pause

Kl. 19.15: SKUPs årsmøte
Saker til årsmøtet må meldes innen 1. april til SKUP-leder Kjetil Stormark (kjetil@vg.no). Forslag til valgkomiteen sendes på mail til leder av representantskapet, Une Bratberg (uneb@vl.no).

Kl. 20.45: Middag

Kl. 21.30: Standup-show med komiker Terje Sporsem.
Har du ikke hørt om mannen før SKUP 2005, kommer du garantert til å huske ham etterpå...


LØRDAG 16. APRIL 2005

Kl. 09.00: Plenum: "KAMP FOR ÅPENHET".

Norske medier må kjempe stadig hardere for retten til innsyn i offentlig forvaltning. Samtidig ser vi at stadig flere yrkesgrupper får begrenset sin ytringsfrihet. En ny offentlighetslov er under politisk behandling, og vi utfordrer politikerne til å si hvor de mener grensene for innsyn og ytringsfrihet skal gå. Og vi stiller spørsmålet: Er norske redaktører og journalister flinke nok til å slåss for medienes rettigheter og innsynsmuligheter?

Panel del 1:
Frp-leder Carl I. Hagen, odelstingspresident og leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Ågot Valle fra SV, andre nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Kjell Engebretsen fra Ap og Høyres mediepolitisk talsmann Olemic Thommessen.

Panel del 2:
Informasjonssjef Trine Lind, Rikshospitalet, redaktør i Agderposten og nestleder i Norsk Redaktørforening, Stein Gauslaa, journalist/forsker og forfatter Finn Sjue fra Høgskolen i Oslo, journalist Torstein Nymoen fra Ringerikes Blad og NRK-redaktør Per Anders Johansen.

Programleder: Anders Magnus, NRK. Bistås av offentlighetsorakel Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening.


DATAKURS:
Kl. 09.00: "Excel for viderekomne". Trond Sundnes, VG. (Begrenset antall deltakere!! Meld deg på her! Skriv hvilket kurs du vil være med på)

Kl. 10.15: Pause


Kl. 10.30: Parallellseminarer


Parallell A/ "La oss spille det svakeste ledd: Slik finner vi sjefen din".
Hodejegere forteller om hvem de jakter på - og hvordan. Og om de etiske avveiningene i det å bestemme hvem og hvilke personlige kvaliteter som skal prege medieeliten her i landet. Åge Petter Christiansen (Hodejegerne), Elin Ørjasæter (tidl Ørjasæter AS, nå personaldirektør) og Mai Torill Hoel (A-pressen). Også i panelet er Elin Floberghagen (nestleder NJ) og Kjeld Rimberg (rådgiver, tidl NSB-sjef). Psykolog Per Ø. Svenkerud fra rådgivningsselskapet Assessio gir i tillegg sin vurdering av paneldeltakerne, og fremlegger konklusjoner fra en fokusgruppe (bestående av sentrale mediefolk) om hvilke kvaliteter en medieleder egentlig trenger for å fikse den krevende hverdagen.
Programleder: Anne Grosvold, NRK

Parallell B/ "Slik kommer du på sporet av økonomisk kriminalitet."
Tidligere Økokrim-nestleder og privatetterforsker Erling Grimstad og lederen av granskingsenheten i Price Waterhouse Coopers, Helge Kvamme, forteller om hvilke tegn du skal se etter når du leter etter bedrifter som bør gåes nærmere etter i sømmene. Programleder: Håkon Haugsbø, NRK

Parallell C/ "Sonera-skandalen. Avlyttingsoperasjonen som rystet Finland".
Journalistene Tuomo Pitilainen og Anssi Miettinen  fra den finske avisen Helsingin Sanomat drev kritisk journalistikk mot telegiganten Sonera - en gransking som førte til at sikkerhetsavdelingen i telekonsernet iverksatte avlytting av journalistene og en rekke av sine egne sjefer, i jakten på lekkasjene. Den finske skandalen har ført til en rekke siktelser og en omfattende hoderulling. Det er også avslørt at Sonera trolig har ytt ulovlig bistand til det finske overvåkingspolitiet.
Programleder: Mette Fossum Beyer, TV Norge

Parallell D/ "Slik avdekker du et justismord."
Journalist og privatetterforsker Tore Sandberg forteller om metodene sine. Programleder: Karianne Solbrække, TV2


SLIK GJORDE VI DET:
Kl. 10.30: "Porselensbløffen". Eirik Skaar og Morten Møller Warmedal, NRK Brennpunkt.
Kl. 11.05: "Flystasjon på Billigsalg". Svein Morten Havaas, Farsunds Avis

Programleder for alle "Slik gjorde vi det"-seminarer denne dagen: Odd Rune Wolden (TV Trøndelag)

DATAKURS:
Kl. 10.30: "Grunnkurs i Excel", Trond Sundnes, VG.   (Begrenset antall deltakere!! Meld deg på her! Skriv hvilket kurs du vil være med på)

Kl. 11.45: Pause

Kl. 12.00: Lunsj

Kl. 13.00: Parallellseminarer


Parallell A/ "Slik jobbet vi for å avsløre Abu Ghraib og torturbildene".
Roger Charles og Mary Mapes fra CBS 60 Minutes arbeidet i månedsvis med de amerikanske torturhistoriene fra fengselet Abu Ghraib i Irak som førte til sterke reaksjoner verden rundt. Men saken sprakk først i The New Yorker - før CBS kjørte saken. Programleder: Håkon Haugsbø (NRK) 
I samarbeid med Internasjonal Reporter.

Parallell B/ "Slik gjør rikspressen det når de invaderer et lokal-samfunn".
Hvilke likheter og ulikheter er det i lokal- og riksmedienes måte å arbeide metodisk på i store krimsaker? Drapene i Førde og Sogndal i fjor rystet lokalsamfunnene og førte en massiv mediedekning. I panelet: Lensmann Kjell Fonn, journalist Øystein Milli (VG, tidl Romerikes Blad), journalist Hilde Genberg (Firda) og politiadvokat Knut Broberg (Sogn og Fjordane politidistrikt).
Programleder: Karianne Solbrække (TV2)

Parallell C/ "Slik rekrutterer du deep throat-kilder".
Hvordan åpne døren inn til lukkede rom. Jan Ove Årsæther (TV2) og Kjetil Stormark (VG).

Parallell D/ SKUPs verktøykasse: "Slik finner du de avslørende dokumentene i offentlige postjournaler."
Journalist Morten Bertelsen fra Adresseavisen gir en praktisk innføring i hvordan du graver fram nyhetssaker i postjournaler. Jurist Ina Lindahl fra Norsk Presseforbund bidrar med innspill om innsynsrettigheter.


SLIK GJORDE VI DET:
Kl. 13.00: "Storming av ordførerens kontor". Rolf Berntsen, Hamar Arbeiderblad.
Kl. 13.30: "Rådmannens tomtekjøp", Lajla Ellingsen / Mari K. By Rise, Adresseavisen

DATAKURS:
Kl. 13.00: Knekk nyheter med KOSTRA.
Lurer du på barnehagedekningen i din kommune i forhold til i nabokommunen, hvordan det står til med tannhelsa til 12-åringene i ditt fylke, om de som bor på institusjon har enerom eller må dele rom eller er du rett og slett på jakt etter antall bøker som blir lånt ut til barn og ungdom i din kommune?  Journalist Hege Kr. Fosser Pedersen i Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser deg hvordan databasen KOSTRA kan gi deg gode nyhetssaker fra kommune-Norge.
(Noen få ledige plasser!! Meld deg på her! Skriv hvilket kurs du vil være med på)

Kl. 14.00: Pause


Kl. 14.15: Parallellseminarer


Parallell A/ "Når kilden din blir avslørt og tar livet av seg selv".
Tidl BBC-reporter Andrew Gilligan forteller historien fra innsiden om dødsdramaet og kildejakten da han drev kritisk journalistikk mot den britiske regjeringen - som førte til at hans kilde i det britiske Forsvarsdepartementet - dr David Kelly - tok sitt liv.
Programleder: Anette Groth, NRK

Parallell B/ "SKUPs ghetto-seminar: Kriminelle utlendinger eller gode nordmenn?".
På kultur- og sportssidene er innvandrere norske - på krimsidene er de "av utenlandsk opprinnelse". Hvorfor? Er kultur- og sportsjournalister spydspisser for et flerkulturelt fellesskap, mens krimjournalister bare er nyttige idioter for fremmedfiendtlige grupper? Og skygger journalister med minoritetsbakgrunn unna kritikkverdige forhold i innvandrermiljøet? Innledere: Merete Lindstad og Øyvind Fjeldstad, frilansjournalister og forfattere av boken "Av utenlandsk opprinnelse - nye nordmenn i avisspaltene". Du får også møte Ali Reza, spilt av standup-artist Lisa Tønne.
Panel del 1: Kulturredaktør Cathrine Sandnes (Dagsavisen), redaktør Morten Abel, (Aftenposten), mfl.
Panel del 2: Rajan Chelliah (Migrapolis i NRK), Nina Johnsrud (Dagsavisen) og Kadafi Zaman (VG).
Program- og debattleder: Advokatfullmektig Abid Raja.

Parallell C/ "Slik kartlegger du privatpersoner, bedrifter og organisasjoner".
Alf Endre Magnussen og Jan Gunnar Furuly (Aftenposten).

Parallell D/ SKUPs verktøykasse: "Slik brenner du kildene dine - hvis du ikke er på vakt".
Datasikkerhet i praksis. Frode Nielsen, Dagbladet, og Ståle Kofoed, IJ.
Slik bruker du krypteringsprogramvare for å beskytte informasjonen - og kildene dine. Stein A. J. Møllerhaug i Symantec Norge viser deg hvordan du kan kryptere e-posten, harddisken, usb-minnebrikken eller hvilke som helst andre data.


SLIK GJORDE VI DET:
Kl. 14.15: "Festspilldirektøren som måtte gå". Jan Harald Landro, Bergens Tidende
Kl. 14.55: "Livsfarlig i India". Nicolaas A. Kippenbroeck, Magasinet for fagorganiserte

DATAKURS:
Kl. 14.15: "Hvordan lage din egen spørreundersøkelse for å lage nyheter som setter dagsorden! Nye dataverktøy for gjennomføring av meningsmålinger og spørreundersøkelser". 
Per Anders Johansen, NRK
(Noen få ledige plasser!! Meld deg på her! Skriv hvilket kurs du vil være med på)

Kl. 15.30: Pause


Kl. 15.45: Parallellseminarer


Parallell A/ "Tortur-ekspressen".
Maskerte amerikanske agenter i et CIA-chartret fly landet i Stockholm og fikk utlevert to egyptiske flyktninger. Egypterne ble fløyet direkte til hjemlandet, og sendt til en ublid skjebne i torturkamrene. Joachim Dyfvenmark og Fredrik Laurin fra Kalle Fakta-redaksjonen i svenske TV4 avslørte Sveriges mørke bidrag i kampen mot terror.
Programleder: Vibeke Haug, NRK

Parallell B/ "Slik blir du en bedre, undersøkende journalist."
ABC i grundig, journalistisk metode. Trond Sundnes (VG) og Jan Ove Årsæther (TV2) tegner og forteller.

Parallell C/ "Når journalisten blir forfatter".
Er vi bevisste på våre ulike roller? Hvordan unngår du at bokprosjektet havarerer? Aftenposten-journalist Alf Ole Ask og SKUP-vinner Bjørn Olav Jahr, tidl. Kapital, nå Magasinet i Dagbladet. Programleder: Anders Magnus, NRK

Parallell D/ SKUPs verktøykasse: "Slik vinner du krangelen med vrange byråkrater."
Bøllekurs i meroffentlighet. Får du ikke dokumentene eller opplysningene du ber om fra kommunen? Slipper du ikke inn på møter? Finn fram til de riktige paragrafene, og få hjelp til å vite hva du kan kreve å få utlevert av dokumenter og åpne lukkede dører. Kvitt deg med lua du står med i hånda. Lær av journalist Bjørn Brandt (Gudbrandsdølen Dagningen). Møteleder: Arne Jensen, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening.


SLIK GJORDE VI DET:
Kl. 15.45: "Overgrep på Waisenhuset", Helge O. Svela, Rogalands Avis
Kl. 16.10: "Bokhandleren i Kabul". Tuva Raanes, tidl. Kvinner og Klær (nå Dagbladet)

DATAKURS:
Kl. 15.45: "Slik bruker du dataverktøy for å organisere graveprosjektet ditt". Hvordan lage egne databaser og bruke programmer som gjør alle dataene dine søkbare.  Alf Endre Magnussen og Jan Gunnar Furuly, Aftenposten.
(Noen få ledige plasser!! Meld deg på her! Skriv hvilket kurs du vil være med på)

Kl. 16.45: Pause


Kl. 17.00: Plenum: "DØDEN I STUDIO 2"

Et drama med etiske problemstillinger i kø av Tom Egeland, redaksjonssjef i TV2 og forfatter. Hva er riktig å sende på lufta? Hva ville du selv gjort hvis du var redaktør?
To paneler av journalister/redaktører - by mot land - må ta stilling til de etiske veivalgene underveis.
Panel 1: Elin Sørsdahl (TV 2), Marie Simonsen (Dagbladet) og Kjetil Stormark (SKUP).
Panel 2: Thor Woje (Romerikes Blad), Anne Gjerde (Bergens Tidende) og Arne Jensen (tidl lokalavisredaktør, nå Norsk Redaktørforening).
Hele salen deltar underveis.
Programleder: Christine Korme, TV2


SLIK GJORDE VI DET:
Kl. 17.00: "Landbrukets bedrag". Torgeir W. Skancke, Jakt & Fiske

Kl. 18.00: Pause

Kl. 19.30: BANKETTMIDDAG OG UTDELING AV SKUP-PRISEN. Toastmaster: Are Kalvø. Band: Hotpants.


SØNDAG 17. APRIL 2005

Kl. 10.00: Parallellseminarer


Parallell A/ "Journalist i krise: Slik takler du krisereaksjoner, enten hos deg selv eller hos andre".
Hver eneste dag dekker journalister trafikkulykker og andre krisesituasjoner. Hva skjer med oss når vi selv møter kriser og må forholde oss til intervjuobjekter som nettopp har vært utsatt for en traumatisk hendelse? Er vi varsomme nok i slike situasjoner? Vet vi nok om egne reaksjoner og vet vi egentlig nok om hvem vi kan ta sjansen på å intervjue på direkten? I panelet: Psykolog og journalist Svein Arthur Kallevik, journalist og forfatter Trond Idås, journalist Øystein Milli (VG, tidl Romerikes Blad), advokat Jan Schjatvet og journalist og SKUP-leder Kjetil Stormark (VG).
Programleder: Mette Fossum Beyer, TV Norge

Parallell B/ "Fotograf tett på"
Fotograf Olav Urdahl (Aftenposten) viser sine bilder fra Thailand og forteller om når han valgte å legge kameraet til side. Urdahl og hans journalistkollega kom tettere på enn de fleste da de dekket flodbølgekatastrofen og kom i kontakt med ekteparet som mistet sin åtte måneder gamle sønn Are. Sammen med ekteparet lette de etter barnet i ruiner, sykehus og oppsamlingsplasser for lik. Når barnet endelig ble funnet, deltok de i begravelsen.
Programleder: Siren Henschien, TV2.

Parallell C/ "Journalistikk utenfor allfarvei"
Internasjonal Reporter presenterer Norges største nettbaserte kildebase og journalistnettverk i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Jan Thomas Odegard og Ola Flyum viser hvordan du driver journalistikk i utilgjengelige land.


Kl. 11.15: Pause


Kl. 11.30: Plenum: "SLIK VANT JEG/VI SKUP-PRISEN".


Kl. 12.30: Lunsj

Kl. 13.30: Avreise



TAKK FOR STØTTEN: Vi retter en STOR TAKK til Institusjonen Fritt Ord, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening for økonomisk støtte til SKUP-konferansen 2005. Vi takker også alle de ildsjeler som har lagt ned et omfattende dugnadsarbeid for å gjøre konferansen mulig. SKUP vil dessuten rette en spesiell takk til NRK og TV2 for samarbeidet om produksjon av videoinnslag og regibistand til konferansen. En mer detaljert takketale vil bli trykket i konferanseavisen Siste SKUP!