Slik gjorde de det
Hydros mellommann i Libya. En lærer på Hamar. Taxisjåfører i Oslo og Stavanger. De har fått merke konsekvensene av norsk gravejournalistikk i 2007. Historien bak fortelles på SKUP.
Lars Nehru Sand, 29.02.2008 10:56

Selve ryggraden i SKUP er de praktiske, metodiske foredragene fra store og små graveprosjekter fra det ganske land. SKUP 2008 lover deg 16 interessante foredrag med kollegaer som serverer en rekke konkrete metodetips basert på egne praktiske erfaringer.

Her er den komplette oversikten:

Fredag 17:30: De papirløse (Aftenposten)

De er mange og var helt ukjente. Alle de identitetsløse som oppholder seg ulovlig i Norge ble brakt opp i lyset av Aftenpostens tre journalister. Olga Stokke kommer på SKUP, og forteller om hvordan hun og kollegaene de fikk innpass i et vanskelig miljø for å få kilder som kunne belyse viktige problemstillinger.

Fredag 17:30: Miljøutfordringene (BT)

Global oppvarming kan gi opphav til langt mer enn dommedagsprofetier. Bergens Tidendes klimagruppe fikk journalistpris for tankevekkende og troverdig dekning av klodens store utfordring. Atle Anderson og Frode Bjerkestrand forteller hvorfor fokus på løsninger står sentralt i avisens storsatsing på klimaendringene.

Lørdag 09:00: Hubredsaken (Hamar Arbeiderblad)

Lærer Håkon Hubred varslet om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen sin. Belønningen var at han måtte gå fra jobben. Han fikk også forbud mot å vise seg på arbeidsplassen for all framtid. Bjørn-Frode Løvlund i HA satte søkelys på saken, og fylkestinget vedtok gransking. Hubred har nå fått ny jobb i Hedmark fylkeskommune.

Lørdag 09:00: Fatwarådet (Aftenposten)

En gang i året møtes 33 muftier for å gi svar på muslimenes spørsmål. Om livet, slik det skal leves i Europa, dersom man er dypt troende. Etter flere års forberedelser fikk A-magasinets journalist Inger Anne Olsen følge hele fatwarådets sesjon.

Lørdag 10:30: Valgfusket (Drammens Tidende)

Hege Bakken, Morten Wold og Øyvind Schou avdekket kjøp og salg av stemmer og velgeraksjoner som hadde som mål å få inn bestemte kandidater i bystyret.

Lørdag 10:30: Det norske rakettforsvarsbidraget (BT)

Tor Olav Mørseth og Tron Strand i Bergens Tidende (BT) avslørte Norges bidrag til realiseringen av USAs rakettforsvar. Det ble gjennomført av Forsvarsdepartementet, men holdt hemmelig for statsministeren. I tillegg avdekket de Norges involvering i NATOs planer for et rakettforsvar.

Lørdag 12:30: Spillet om et OL (NRK Fakta)

Programskaperne Marit Higraff og Klaus Erik Okstad brukte tradisjonell gravejournalistikk og analyse over lang tid. Resultatet ble unike og utleverende opptak fra interne møter og prosesser som viser hva som egentlig skjedde da Tromsø vant som søkerby til Vinter-OL 2018.

Lørdag 12:30: Pensjonsskandalen (Laagendalsposten)

Nærmere 2.000 pensjonerte statsarbeidere fikk gjennom flere år betalt en kvart milliard for lite i pensjon grunnet rot i Statens Pensjonskasse - og at pensjonskassen kjente til saken. Som en følge av Torfinn Skåttet og Kjetil Stormarks avsløringer, må pensjonsforholdene til 50.000 pensjonerte statsarbeidere nå gjennomgås på nytt.

Lørdag 14:00: Drosjesvindelen (Aftenposten)

Kjetil Sæter og Einar Haakaas’ avsløringer om drosjesvindel har rystet offentligheten og fått virkning langt inn i rettssalene, politikken og skattevesenet, i tillegg til den næringen som er rammet. De forteller sin omfattende research og hvordan de utnyttet en ny bestemmelse i likningsloven til å få ut relevant informasjon.

Lørdag 14:00: Med rett til å lyve (Nordlys)

Hva skjer når ordføreren er en kjeltring? spurte Ola Solvang. Skjervøy-ordfører Roy Waage løy, lurte og brøt loven. Til slutt gikk den høyt profilerte politikeren i garnet.

Lørdag 15:30: Hydro-hjelperen som forsvant (Dagens Næringsliv)

Trond Sundnes og Jostein Løvås’ avsløring om Hydros konsulentavtale i Libya inkluderer Gadaffis pilot, ambassadøren i Ghana, ANC og en strutsefarm.

Lørdag 15:30: Falsk trygghet på fødestuene (NRK Puls)

Nasjonalt råd for fødselsomsorgs statistikker sier det er trygt å føde på fødestuene. Likevel avdekket Wenche Giæver i Puls flere alvorlige feil - som ikke var rapportert til Helsetilsynet - ved en tilfeldig fødestue.

Lørdag 17:00: Taxijukset (Aftenbladet)

Over 10 prosent av drosjeeierne i Stavanger Taxi har fått vedtak om at de mister løyvet etter at Harald Birkevold og Knut Gjerseth Olsen i Stavanger Aftenblad begynte å undersøke rykter om omfattende juks. En liten gruppe taxi-topper har drevet et stort antall løyver i strid med regelverket. Nå står monopolet for fall.

Lørdag 17:00: St. Olavs Hospital (Adresseavisa)

Adresseavisen gransket byggingen av nytt universitetssykehus til 12 milliarder. Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise avdekket at estetikk har gått foran effektiv drift, at IKT-systemet har medført fare for liv og at den siste byggefasen ble gjennomført på grunnlag av sviktende konsulentrapporter og uten at finansieringen var klar.

Søndag 09:00: Ambulansesaken (Firda)

Helse Førde fylte opp ambulansene for å spare penger og en av pasientene sammenlignet helsetransporten med dyretransport. Intervjuet med pasienten utløste en serie med skrekkhistorier fra helsehverdagen i Sogn og Fjordane, ført i pennen av Astrid Iren Solheim, Helge Johnsen og Svein Heggheim.

Søndag 09:00 Politikerdatabasen (NRK Brennpunkt)

Ved å samkjøre en rekke offentlige registre og databaser har NRK Brennpunkts Espen Andersen nå gjort det mulig å overvåke alle landets folkevalgte. Forbindelser, interesser og kontaktnett - alt finnes tilgjengelig for deg. Se hva som skjuler seg i databasen over alle de folkevalgte på Stortinget og 12 000 kommunestyre- og fylkestingspolitikere.