Nick Davies avslører deg

Den prisbelønte journalisten Nick Davies har gravd dypere enn de fleste. På årets SKUP forteller han hvordan journalistene selv lyver, forvrenger og sprer propaganda.

Heidi Molstad Andresen, 28.01.2009 01:01

Britiske Nick Davies er kåret til Årets Journalist, Årets Reporter og Årets Reportasjejournalist for sine graveprosjekter om kriminalitet, fattigdom og andre sosiale tema. Nylig vant han også Den Europeiske Journalistprisen for sitt arbeid om narkotikalovgivning. I fjor skapte han stor debatt i og utenfor Storbritannia med boka ”Flat Earth News”, der han avslører hvordan mediene egentlig jobber, og sannheten om noen av de mest kontroversielle sakene som har figurert i mediene de siste tiårene.

For hva skjer egentlig med journalistikken, når kostnader skal kuttes og grådige eiere skal ha sitt? Jo, sannheten manipuleres. På sitt verste, er det moderne nyhetsrommet et sted der okkupantene, på sin stadige jakt etter billige skup, livnærer seg ulovlig på informasjon de finner i databaser og andres søplekasser. Davies hevder at vi unnlater å stille de viktige og riktige spørsmålene, mens vi selv holder andre ansvarlige og dekker over våre egne tvilsomme metoder. Resultatet er ofte saker som er pompøse og unyanserte – eller direkte feil.

Davies har jobbet som journalist siden 1976. Nå jobber han som frilanser, og som fast spesialkorrespondent for The Guardian. Han har laget flere TV-dokumentarer og skrevet fire bøker (deriblant ”White Lies” om det rasistiske rettsvesenet i Texas og ”Dark Heart” om fattigdom i Storbritannia). Davies var også den første vinneren av Martha Gellhorn-prisen. På SKUP forteller han hvorfor han mener at det er på høy tid at mediene gransker seg selv – og hvordan.