Meld deg på Arbeidslederskolen

Hvordan få til graving i lokalaviser? Hvordan lede graveprosjekter? Hva må journalistene kunne? Hva er de viktigste gravemetodene? Hvordan har andre gjort det i både store og små redaksjoner? Fredag 20. mars arrangerers IJ og Skups arbeidslederskole på konferansehotellet i Tønsberg. Få en lærerik tjuvstart på skuphelga.

01.03.2009 22:07

FOTO: Lars Nehru Sand

 

 

 

 

 

 

 

Program for

SKUP og IJs Arbeidslederskole

Fredag 20. mars fra kl. 9.30 – 15.45

Sted: Quality Hotel, Tønsberg

9.30 – 10.00:               Velkommen. Presentasjonsrunde.

10.00 – 10.45:            ”Yes, we can! Change we can believe in!”

10 bud for en gravende arbeidsleder. Ved ansvarlig redaktør Kjetil Stormark, Dalane Tidende, tidl. nyhetsredaktør i Laagendalsposten. Stormark er tidligere gravejournalist i Arbeiderbladet og VG, men har tatt steget over til lokalpressen.

10.45 - 11.00:             Kort beinstrekk

11.00 – 11.30:            Et lite repetisjonskurs i undersøkende journalistikk.

Hvordan går du fram og hvor finner du opplysningene? DETTE er det du må kunne for å være en troverdig arbeidsleder og inspirator for dine medarbeidere. Det faglige innholdet under dette programpunktet er særdeles komprimert. Hold pusten: I løpet av 30 minutter får du pensum som vanligvis spres ut over en hel kursuke. Og i tilfelle du synes du synes det går litt raskt i svingene: Du får også med deg en egen jukselapp – på papir. Om systematikk: SKUP-prisvinner og bibliotekarutdannede Alf Endre Magnussen fra Aftenposten. Om kildejakt: Kjetil Stormark. Om innsynskamp: Ass generalsekretær og tidligere lokalavisredaktør Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

11.30 – 12.10:            ”Hvorfor er det smart å satse på gravekompetanse?”

Midt i økonomiske nedgangstider har Stavanger Aftenblad undersøkende journalistikk som et satsningsområde og har oppbemannet graveavdelingen fra én til tre medarbeidere. Disse tre går inn i graveprosjekter på tvers av avdelingsgrensene, og bidrar til at gravekompetanse systematisk spres i hele redaksjonen. Dette er smart både for redaksjonen, for leserne og for eierne, sier gruppeleder Harald Birkevold, som kan vise til gode eksempler på hvorfor.    

12.10. – 12.30:            Refleksjonsrunde.

12.30. – 13.15:            Lunsj.

13.15. – 14.00:            ”Slik gjorde vi det i Tønsbergs Blad”.

Avisen har under Håkon Boruds ledelse som nyhetsredaktør vunnet flere priser for sin undersøkende journalistikk. Hvordan tilrettelegge og dyrke fram den dagsorden-settende journalistikken? Ved Håkon Borud, som nå er sjefredaktør for samme avis, og journalist Kristin Monstad Lund.

14.00. – 15.00:            ”Slik gjorde vi det i Aftenposten”.

Arbeidslederens rolle som tilrettelegger. Hvordan kvalitetssikre større nyhetssaker. Hva skal en reportasjeleder gjøre og for guds skyld unngå? Nyhetsleder Skjalg Engebø, etikkredaktør Morten Abel og journalist Siri Gedde-Dahl tenker høyt om roller og godt teamarbeid.

15.00. – 15.45:            Avsluttende diskusjon og debatt.

Hvor går vi herifra? Hvordan skaper vi i fellesskap mer undersøkende journalistikk i norske redaksjoner? Paneldebatt, med Skjalg Engebø, Harald Birkevold og Håkon Borud i panelet.

Klokken 16.00 begynner SKUP-konferansen.

Ansvarlige for Arbeidslederskolen:

Kjetil Stormark, ansvarlig redaktør i Dalane Tidende

Trine Østlyngen, instituttleder IJ

MELD DEG PÅ HER, det er fortsatt plasser igjen.