Ingen visste vegen og itte hen det bar
Jens Egil Heftøy, 28.01.2010 14:27


F.v: Jens M. Johansson, Bjørn Olav Jahr og André Verløy  Foto: Jens Egil Heftøy.

Før jul utlyste SKUP for første gang et gratis graveteam. Teamet skal bistå og coache den lokale redaksjonen gjennom et graveprosjekt.  Siden søknadsfristen gikk ut har det vært intenst arbeid både i styrets arbeidsgruppe og sekretariatet med å velge ut prosjektet, finne graveteam og planlegge gjennomføringen.

Onsdag møtte det håndplukkede graveteamet bestående av Jens M. Johansson, Bjørn Olav Jahr og André Verløy for å diskutere saken de skal jobbe med, sammen med redaksjonen de skal jobbe for. Teamet, SKUP og redaksjonen er enige om å holde detaljene hemmelige inntil videre. Det skyldes den konkrete saken graveteamet skal arbeide med.

Under SKUP-konferansen vil teamet og redaksjonen fortelle mer om prosjektet og samarbeidet.

Her melder du deg på SKUP 2010.

Selv om det foreløpig er mye hemmeligheter, så kan vi avsløre en del om teamet. Det er tre erfarne journalister som nå forbereder seg.



Jens M. Johansson (foto: Jens Egil Heftøy)

Jens M. Johansson har intet mindre enn fem SKUP-diplomer, samt at han mottok Den Store Journalistprisen sammen med DNs featureavdeling i 2005.

I en, ikke oppdatert, artikkel på Wikipedia kan vi lese følgende om Jens: «Jens M. Johansson (født 27. juli 1971 i Stockholm) er en norsk journalist og forfatter. Johansson er utdannet ved Norges journalisthøgskole, og har studert litteraturvitenskap og idéhistorie ved Universitetet i Oslo.Han har tidligere jobbet i Klassekampen, og er nå ansatt i Dagens Næringsliv. Han har mottatt Tidenprisen for sitt forfatterskap og flere priser for sitt virke som journalist».

 




Bjørn Olav Jahr (foto: Jens Egil Heftøy)

Bjørn Olav Jahr vant SKUP-prisen i 2002 for avsløringene av Finance Credit-skandalen. Han har siden jobbet i blant annet Memo og skrevet boken «Rus og Rolex». Jahr nå redaktør i Gyldendal.

Wikipedia leser vi følgende «Jahr er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, og har arbeidet som journalist i bl.a. Kapital, Dagbladet og Memo. I 2002 vant han SKUP-prisen, norsk presses pris for fremragende undersøkende journalistikk, for opprullingen av Finance Credit-saken. Høsten 2005 utga han boka Smarte skurker – grådige gubber … historien om Finance Credit. Høsten 2007 var Jahr redaktør for Kari Breirems På BA-HR-bakke ... en varslers historie, en bok som tok utgangspunkt i den såkalte Tore Tønne-saken. Våren 2009 utga han, gjennom Font forlag, boka Rus og Rolex … historien om en narkoman i hvit snipp, i samarbeid med Olaf Olsvik».

 



André Verløy (foto: Jens Egil Heftøy)

André Verløy er fagmedarbeider på IJ. De siste årene har han reist landet rundt og undervist journalister i alt som handler om digital research og arkivarbeid. André har flere års fartstid for amerikanske Center for Public Integrity. Det arbeidet resulterte blant annet i George Polk Award og IRE-prisen «Online Certificate»


Wikipedia kan man lese følgende om André: «Mente du andre verktøy?».

Og siden vi ikke gjorde det, så går vi videre til kilden selv. Verløy skriver på sin egen blogg : «André Verløy har tidligere jobbet som researcher i Brennpunkt og i politisk avdeling i NRK. Var også innom kioskvelter’n MEMO (dog et litt kortere opphold enn opprinnelig planlagt!). Streifet rundt i USA i 14 år, hvor han blant annet var reportasjeleder på en tv-stasjon samt undersøkende journalist i Washington, D.C. Han jobbet med og var ansvarlig for prosjekter som har blitt anerkjent av IRE, SPJ, ONA, i tillegg til George Polk Award. André er fem år yngre og to cm høyere enn Ståle, men ikke like habil med basketballen. Medlem av Kanarifansen men drømmer forøvrig like mye om puddersnø året rundt som seriegull på Åråsen».

Vi ønsker graveteamet en god reise og gleder oss til å se resultatet på SKUP 2010.