«Det finnes ingen objektiv journalistikk. Spar meg for det vrøvlet»

Sitatet i tittelen er signert en av det 20. århundrets fremste krigskorrespondenter, Martha Gellhorn. På SKUP kan du oppleve en dramatisk time basert på Gellhorns egne notater og artikler.

Jens Egil Heftøy, 10.02.2010 12:23

Foto: Lene Therese Teigen

Martha Gellhorn er et navn de fleste journalister bør kjenne, men som mange trolig ikke har hørt om. Gellhorn jobbet i over 60 år som krigskorrespondent og dekket nær sagt alle væpnede konflikter fra den spanske borgerkrigen på 30-tallet til krigene i El Salvador og Nicaragua på 80-tallet.

Gellhorn, som også var gift med Ernest Hemmingway, var bastant på at objektiv journalistikk var en myte. Hennes idealer og meninger er i dag rettesnor for svært mange journalister.

«Det grunnleggende er å alltid utfordre enhver autoritet. Enhver myndighet. Enhver regjering. Spesielt når myndighetene drar oss inn i krig. Når de har bestemt at noen skal drepes. Og andre skal dø».

Til SKUP kommer skuespiller Agnete Haaland med en rykende fersk monolog, basert på Gellhorns dagboknotater og artikler.

Les mer om Martha Gellhorn

- Denne forestillingen handler om å bruke sin stemme, sier Agnete G. Haaland. - Den handler derfor om de valg man tar som menneske.

Forestillingen spilles fredag ettermiddag, før middag og Late Night Show.

I 1999 ble det oppsatt en egen journalistpris til ære for Martha Gellhorn. De tidligere SKUP-deltakerne Nick Davies og Robert Fisk har begge mottatt prisen.

Her melder du deg på SKUP-konferansen.