Hjerneduellen

Er det journalistikk? Er den i så fall rå eller råtten? Harald Eia møter kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til duell under Late Night Show på SKUP på fredag.

Anders Børringbo, 15.03.2010 12:44

Foto: NRK (Ole Kaland ) og Universitetet i Oslo

 
Dermed kjører SKUP  fram den mest aktuelle debatten om journalistikk akkurat nå. Eia kaller seg ikke journalist, mens store deler av forsker-Norge merner det er nettopp journalistikk han driver med i programmet «Hjernevask». - Uansett hva han kallers seg, driver han med et type faktaprosjekt der intervjuobjektene må få komme fram på en skikkelig måte. Jeg er glad for at SKUP tar denne debatten, sier Jørgen Lorentzen, som stilier i Tønsberg på fredag.
 
Agenda
Eia har blitt framstilt som en slags norsk Michael Moore som lager journalistikk med en klar agenda. Selv kaller han seg en type detektiv som etter først å ha gjort et intervju med en forsker går ut for å teste teoriene. Til sutt kommer han tilbake til forskeren med det han har funnet. Allerede et halvt år før første program trakk forskeren Willy Pedersen seg. Han mente intervjuet med Eia hadde preg av et politiavhør. Til slutt ble de to likevel enige om å gjøre intervjuet på nytt
 
Tilsvar
Etter det første programmet av «Hjernevask» var kjønnsforsker Jørgen Lorentzwen svært misfornøyd med hvordan han var klippet. Lorenzten merner programmet har et såpass seriøst preg at man må forvente å få svart for seg på lufta på en skikkelig måte. I en kommentar til programmet satte Aftenspostens Mala Wang-Naleen tittelen "Hjernevask og mageplask" og minnet til slutt Eia om Vær Varsom Plakatens punkt 3.3: «Det er god presseskikk å gjøre premissene klare i intervjusituasjoner og ellers i forhold til kilder og kontakter».

Ande kommentatorer har derimot antydet at Eia er ærligere enn journalister flest. Han går ut med en klar agenda, mens andre later som de ikke har noen. Det kan bli en morsom og interessant fredag kveld i Tønsberg