Dette skjer på SKUP 2010

Helgen 19. til 21. mars 2010 holdes årets SKUP-konferanse. Vi feirer 20 år med over 60 seminarer, stor jubileumsgalla og mye tid til både faglig og sosialt samvær.

Jens Egil Heftøy, 10.02.2010 16:16


SKUP-programmet begynner for alvor å ta form. Styret har jobbet hele vinteren med å sette sammen et tett og solid program. Fortsatt holder vi noen kort tett til brystet, men her finner du en solid smakebit fra hva du kan vente i Tønsberg fra 19. til 21. mars. Nærmere omtale av enkeltseminarene og foredragsholderne finner du under «Konferansen 2010» eller på førstesiden.

Konferansen starter fredag 19. mars klokken 16.00 i Oseberg kulturhus, på Quality Hotel Tønsberg.

Har du ennå ikke meldt deg på? Her sikrer du deg en plass på SKUPs jubileumskonferanse.

Hva skjedde i Kongo?
Tråkket norske journalister over den etiske grensen i jakten på den gode historien om Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo?

 Det nye Norge, det nye vi
Utenriksminister Jonas Gahr Støre prediker «det nye norske vi». Samtidig blir tonen mot ikke-norske innbyggere krassere i avisspaltene. Hvilken plikt har norske journalister til å bidra til forsoning og integrering? På SKUP tar vi debatten lørdag etter lunsj.

Hvem tar ansvar for journalistikken?
Siden SKUP 2009 har nærmere 1000 ansatte mistet jobbene sine i norske mediebedrifter. Hvor lenge kan redaktørene si at kuttene ikke går ut over journalistikken? Og hvem skal ta ansvaret for at det fortsatt  utføres kritisk og undersøkende journalistikk? På SKUP må mediesjefene svare for seg en gang for alle. 


Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke i NRK vann SKUP-prisen 2008 for Sløvåg-saka. FOTO: BJØRN GRIMSTAD

Samarbeid over grensene

Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke (NRK Brennpunkt) fikk SKUP-prisen for sine avsløringer av giftutslippene fra Vest Tank. I forbindelse med opprullingen allierte de seg med utenlandske journalister for å avsløre oljegiganten Trafigura. På SKUP forteller Knudssøn, Bakke og Guardians David Leigh hvordan journalister kan samarbeide på tvers av grensene.

Hva med kilden?
Internett har gjort research langt enklere. Stadig flere artikler skapes uten at journalisten har snakket med et eneste menneske. Hva gjør det med journalistikken og hvordan får du kilder til å prate ansikt til ansikt?



Walt Bogdanich (New York Times) har vunnet tre Pulitzer-priser og vet hvordan han skal få kildene til å prate. Lørdag formiddag gir han sine beste kildetips på SKUP-konferansen.
Les mer om Walt Bogdanich

Retten til innsyn
I Norge er det en selvfølge at journalistene får innsyn i politikernes lønninger og frynsegoder. I Storbritannia lukkes arkiver i hurtig tempo. Frilansjournalist Heather Brooke måtte gå til Høyesterett for å få dokumentene som viste at britiske politikere snyltet på skattebetalernes penger. Kan vi risikere tilsvarende hemmelighold i Norge? Svaret får du lørdag etter lunsj

Heather Brooke kommer på SKUP-2010, midt inne i hektisk bokskriving og arbeid med en dramatisert BBC-film om hennes kamp for å bringe et av de største presse-SKUP i Storbritannia på flere tiår. Hun ble slått på målstreken da noen lekket hele datasettet til The Daily Telegraph. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.



Les mer om Heather Brooke

Forbrydelsen
TV-serien Forbrydelsen har bergtatt norske tv-seere. Samtidig har journalistene Morten Crone og Morten Frich (Berlingske Tidende) sjokkert Danmark med sin ”Forbrydelsen”. Gjennom et imponerende flermedialt prosjekt har journalistene avslørt store svakheter i den danske politireformen. Mange av de over 200 artiklene på nett og papir har oppstått etter direkte tips fra publikum. Avsløringene felte rikspolitisjefen og fikk politikerne til å spytte inn 850 millioner kroner ekstra til politiet. Dette er


Journalistene bak den prisbelønte, flermediale reportasjeserien «Forbrydelsen» kommer til SKUP 2010.

Til SKUP har Morten & Morten med nøkkelen til flermedial suksess og beviset på at nettet i høyeste grad kan brukes som arena for undersøkende journalistikk. De treffer du lørdag formiddag.

Les er om Forbrydelsen

Twitret seg til Journalistpriset og SKUP
”Twitter er noe uinteressant tull”, kunne vi lese i en artikkel på NRK Beta nylig. Konklusjonen er hentet fra en undersøkelse som Synovate har utført på oppdrag for NRK Analyse. Like fullt ble Twitter det nye moteordet for journalister i fjor. Spådommene haglet om hvordan mikrobloggtjenesten ville forandre journalistikken for alltid.

Sydsvenskans utenriksredaktør Kinga Sandén er en av de aktive twitter-journalistene. Hun mottok Det Stora Journalistpriset for sin bruk av Twitter. På SKUP vil hun fortelle hvordan Twitter best kan brukes i journalistikken. Twitter-kurset får du fredag ettermiddag.

Utenriksredaktør på Sydsvenskan. Vant Stora Journalistpriset november 2009. Foreleser på SKUP 2010. Foto: Magnus Bergström



Les mer om Kinga Sandén

Hun hatet «objektiv journalistikk»
Martha Gellhorn var en av det forrige århundrets fremste krigskorrespondenter. Hun dekket væpnede konflikter over hele verden gjennom 60 år. Fra den spanske borgerkrigen, via Vietnam til Nicaragua. Gellhorn ble kjent for sine virkelighetsskildringer og sin kompromissløshet.

Fredag ettermiddag inviterer SKUP til en times forestilling om krigskorrespondenten. Skuespiller Agnete Haaland har satt sammen Gellhorns dagbøker og artikler til en times dramatisk historie om journalistikk.


Foto: Lene Therese Teigen


Les mer om forestillingen om Martha Gellhorn

Den nye kriminaliteten

Omreisende kriminelle bander rundstjeler hus, hytter og biler over hele landet. Bandene kommer ens ærend til Norge for å drive kriminalitet. Hvordan kan norske journalister følge sakene lenger enn til Svinesund?

Politiet har opprettet egne avdelinger som jobber med krimturistene. Lørdag ettermiddag forteller lederen for Operasjon Grenseløs, Kjell Johan Abrahamsen og leder Hanne Kristin Rodhe fra volds- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt hvordan de håndterer den nye kriminaliteten.

Hvordan bør du jobbe i felt?
Jeg har bestilt flybilletten til Kinshasa på Finn.no, jeg har pakket shorts, pc, kamera og solkrem. Er det noe jeg har glemt?

Tsunamien i Sørøst-Asia, krigene i Afghanistan og Irak, jordskjelvkatastrofen i Haiti og rettssakene i Kongo er bare noen eksempler på hendelser som har satt mange journalister på prøve. Kanskje er vi ikke alltid like godt forberedt til utenlandsturen.

Lørdag på SKUP holder VGs prisbelønte fotograf Harald Henden kurset verken du eller sjefen din har råd til at du mister. Her får du rådene om hvordan du forbereder deg til reportasjereiser i felt. Kanskje er det noen råd å ta med seg selv om reportasjereisen bare går til Strømstad.

Wikileaks
Nettstedet Wikileaks har vært kilden til en rekke store avsløringer internasjonalt de senere årene. Avslørende dokumenter om alt fra Irak-krigen til finansskandalene på Island ble spredd gjennom Wikileaks. «Wikileaks has probably produced more scoops in its short life than the Washington Post has in the past 30 years», skrev The National i november 2009.

Wikileaks-talsmann Julian Assange kommer til SKUP for å vise hvordan norske journalister kan bruke nettstedet til sitt neste skup.

Slik gjorde vi det
Noen av de mest besøkte seminarene på SKUP er «Slik gjorde vi det». Her forteller journalistene hvordan de jobbet frem sakene som har preget lokalmiljøet eller rikspressen det siste året.
Tilbake på jobb mandag morgen kan du ta metodene fra «Slik gjorde vi det» i bruk. Nyttefaktoren er enorm!

Kunnskapsløftet
SKUP fortsetter suksessen fra i fjor med «Kunnskapsløftet». Seminarene er en times intensivkurs i fagene vi sov oss gjennom på skolen. Her får du frisket opp allmennkunnskapen om temaer vi ofte jobber med.
Juss
Asylinstituttet
Økonomi
Norsk
Miljø og klima
Offentlig forvaltning
Islam
Etikk

Datakurs
SKUPs dataseminar er innføringen i datastøttet journalistikk.
RSS-hvordan sette opp en egen nyhetsagent, med Jan Morten Bjørnbakk (NTB)
Project Management for reporters – Luuk Sengers fra Nederland
En introduksjon til Access (dobbelttime) med John Bones (VG) og Espen Andersen (NRK)
Google Maps og andre karttjenester, med Espen Andersen og Jan Gunnar Furuly (Aftenposten)
Excel, med Trond Sundnes (Dagens Næringsliv)
Personsøk, med André Verløy (Institutt for journalistikk)


Dette er noe av programmet for SKUP 2010. Mer informasjon kommer fortløpende ettersom vi får bekreftet foredragsholdere. Følg med på www.skup.no .

Her melder du deg på til SKUP-konferansen 2010.