04.03.2013 12:10

Det kan bli endringer i tidsskjema og romfordeling!

09:00 Telekjempens fall
(Oseberg)
Fredrik Laurin, Sven Bergman og Joachim Dyfvermark er Sveriges kanskje dyktigste gravere. Til SKUP kommer de for å fortelle hvordan de avslørte båndene mellom det statseide teleselskapet TeliaSonera og noen av verdens verste diktaturer. Blant annet vil de snakke om arbeidet med å etablere kontakt med og beskytte ekstremt utsatte kilder i seks av verdens verste diktaturer. I tillegg skal de fortelle hvordan de kartla milliardbestikkelser fra Stockholm via Gibraltar, London og Geneve til Taskjent i Usbekistan. Med seg til Norge har gutta en rykende fersk Guldspade og opplysninger som kan knyttes direkte til et statseid teleselskap på Fornebu.

09:00 Journalistikk bak murene
(Ormen Lange 1)
Mens flere redaktører mener digital betaling er gull for gravejournalistikken, mener netteksperter at mediehusene går baklengs inn i framtida ved å tvinge leserne bak betalingsmurer. Til nå har ti mediehus reist murene og i løpet av året kommer en rekke til. Med: Håkon Borud(Tønsbergs Blad), Eivind Ljøstad (Fædrelandsvennnen), Heidi Nordby Lunde (Easybring) ,Anders Brenna (KnowIT), Jens Barland (Høgskolen i Gjøvik). Debattleder: Arne Jensen (Norsk Redaktørforening)

09:00 Intervjuteknikk: Ikke så tøff som du tror
(Ormen Lange 2)
De du tror er de tøffe, kritiske spørsmålene er antakelig dem som er lettest å parere. Vi møter stadig flere medietrente folk. NRK-journalist Steffen Fjærvik viser hvordan du unngår å falle for eget grep når du intervjuer dem.

09:00 Slik Gjorde Vi Det
(Ormen Lange 3)
Bløffen som reddet Sydvaranger Gruve
Hvordan kan Klima- og forurensningsdirektoratet plutselig snu og si at kjemikalieutslippet fra Sydvaranger Gruve er ufarlig, bare noen få dager etter at det samme tilsynet krevde stans i utslippene? Det vakte nysgjerrigheten hos journalist Kjetil Magne Sørenes ved Finnmarkens lokalkontor i Kirkenes. Innimellom de daglige forpliktelsene med kommunestyremøter, fotballkamper, babyfotografering og «fire på gata» begynte journalisten å grave i dokumenter både i Norge og på den andre siden av kloden. Etter hvert fant han også en besynderlig forskjell mellom hva slags informasjon Sydvaranger Gruve ga til norske myndigheter og hva morselskapet fortalte sine egne investorer i Australia.

Kampen om Kongens ære
(VG)
Hele landet kjente ryktene om at kong Olav skulle ha et forhold til en skilt, norsk kvinne, Oslos motedronning Astrid Blesvik. Ryktene ble aldri omtalt av norske medier, til tross for at de gikk jorden rundt. Riksadvokaten, regjeringen og Slottet satte himmel og jord i bevegelse for å redde Kongens ære, men det var det ingen som visste før Lars Chr. Wegner og Carl-Erik Grimstad begynte å ettergå historien fire tiår senere. Det skulle ta nesten åtte år før saken kom på trykk i VG Helg.

09:00 Google Fusion 1
(Rauer)
Last inn data og lag dine egne kart! Google Fusion er en enkel og gratis snarvei til interaktive kart som ethvert medium kan ha på sin hjemmeside. I denne sesjonen lærer du å laste inn data og endre utseende på kartet. OBS: Alle deltagere må på forhånd ha opprettet en mail-konto i Google.
Foreleser: Tommy Kaas (Mulvad & Kaas)

09:00 Finn nyheter på sosiale medie
r
(Mostein)
Unngå forvekslinger og feil når du skal kvalitetssikre informasjon om folk på sosiale medier. På dette kurset, som har sjekklisten "True or not", vil du lære nettopp dette. Du lærer deg å finne ukjente kilder og personer som har ukjente kontoer. Kurset gir deg de beste triksene for å kvalitetssikre informasjon du finner på Facebook, LinkedIn, Twitter og Foursquare.
Foreleser: Henk Van Ess (frilanser)

10:00 PAUSE

10:30 Graving med kamera
(Oseberg)
Fotograf og dokumentarist Mimi Chakarova har satt seg selv i stor fare ved å avdekke korrupsjon og konflikter, blant annet i sexhandel. Metodene gir henne et innsyn som overgår det meste sett i lignende saker. Hennes dokumentarfilm «The Price of Sex» er prisbelønnet over hele verden.

10:30 Gravingens ABC
(Ormen Lange 1)
Uppdrag Gransknings redaktør Nils Hanson holder grunnkurset i undersøkende journalistikk. Gjennom denne timen lærer du alle knepne for å dra et prosjekt fra idéstadiet til publisering og oppfølging. Gravingens ABC har i mange år vært blant de mest populære seminarene på svenskenes Gräv-konferanse

10:30 Graving uten grenser
(Ormen Lange 2)
Rundt om i verden finnes det over 80 organisasjoner og stiftelser dedikert til den undersøkende journalistikken. Sammen danner de et unikt nettverk som kan hjelpe deg med å slå hull på den virkelig store saken. Direktøren for det globale nettverket GIJN, Dave Kaplan, forteller hvordan nettverket kan brukes i det daglige arbeidet og viser eksempler på saker som har gått fra lokalt småstoff til internasjonale avsløringer. I tillegg gir han en smakebit på hva som venter når 1.000 gravejournalister møtes til konferanse i Rio de Janeiro i oktober.

Eric Karstens
fra European Journalism Centre i Maastricht i Nederland presenterer et nytt fond for gravejournalistikk, finansisert av Melinda og Bill Gates Foundation. Dette fondet er åpent for søknader fra norske journalister til innovative prosjekter som fokuserer på utviklingsspørsmål.
(Seminaret går på engelsk)

10:30 Slik Gjorde Vi Det
(Ormen Lange 3)
Banksjefen i Vegårshei
Pål Yngve Berg i Agderposten stod klar og dokumenterte arrestasjonen av banksjefen i Vegårshei i fjor. Tiltalegrunnlaget var grundig sjekket av journalisten allerede før politiet slo til, og Agderposten ble nyhetsledende på en spennende nasjonal økokrimsak. På SKUP forteller Pål Yngve Berg hvordan han jobbet frem saken, som gav ham Sørlandets Pressepris 2012.


Fattigpengene som forsvant
Vinteren 2012 satt vikar Anne Skalleberg Gjerde (25) og tre journaliststudenter i Østlands-Posten i gang med å undersøke tipset om et rom, pusset opp med offentlige midler som ingen i Larvik kommune nå kunne fortelle hvor var. Det ledet dem til en statlig millionpott til fattige barn og unge, nedlagte tiltak og glemte fattigdomsplaner.

10:30 Siri, Ina og Vegards offentlighetskurs
(Ildverket)
Vær Varsom-plakantens punkt 1.3 slår fast at «Pressen skal verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og offentlighetsprinsippet». Med andre ord bryter du pressens etiske regelverk hvis du ikke ber om innsyn. Bransjens tøffeste offentlighetsjegere viser hvordan du skal oppfylle din del av samfunnsoppdraget. Med: Siri Gedde-Dahl, Ina Lindahl Nyrud og Vegard Venli.

10:30 Google Fusion 2

(Rauer)
Du må ha deltatt på første sesjon eller ha elementær kunnskap til programmet for å kunne delta på denne sesjonen. Her skal det arbeides videre med mer avanserte kart, og du lærer blant annet å endre utseende på kartet.
Foreleser: Tommy Kaas (Mulvad & Kaas)

 10:30 Undercover på nett
(Mostein)
kurset «Going undercover at the internet» vil du forstå hvor lett det er å overvåke hva du gjør fra tastaturet eller fra mobiltelefonen. Her får du lære hva du skal gjøre for å beskytte din identitet når du er på nettet. Du vil blant annet lære kryptering og andre sikre måter å kommunisere på.
Foreleser: Paul Myers (BBC)
Seminaret går på engelsk

11:30 PAUSE

12:00 En levende legende
(Oseberg)
I over 40 år har James Steele vært blant USAs fremste, undersøkende journalister. I 1971 traff han Donald Barlett og siden har Barlett og Steele vært et begrep i amerikansk gravejournalistikk. Sammen har de over 40 nasjonale priser for sitt arbeid. De tok i bruk avansert datateknologi i journalistikken før halvparten av SKUP-deltakerne var født. I fjor høst ga duoen ut sin åttende bok, «The Betrayal of the american dream». James Steele fylte 70 år i januar. Festen tar han på SKUP-konferansen.
Seminaret går på engelsk

12:00 Truet på jobben
(Ormen Lange 1)
Norske journalister opplever i stadig større grad at noen forsøker å true dem til taushet. Hvordan takler redaksjonen og den enkelte journalist trusler? SKUP har dybdeintervjuet journalister og redaktører om sine opplevelser og hvordan redaksjonen håndterer trusler fra ulike miljøer. I flere år har presseorganisasjonene bedt Riksadvokaten prioritere trusler mot journalister. Hva gjør politiet med slike saker? Med frilansjournalist Kjetil Stormark, Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud, TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther, NJ-rådgiver Trond Idås, VGs organisasjonsdirektør Nina Søgaard og Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Amlid. Programleder: Ingunn Solheim (NRK).


12:00 Graving i lokalavis
(Ormen Lange 2)
Fordi det gir internt stolthet og ekstern troverdighet. Som igjen gir mer lojale lesere. Som igjen betyr mer penger i kassa. Som igjen betyr en fornøyd styreleder. Som igjen gir deg muligheten til å videreutvikle redaksjonelle produkter gjennom nye graveprosjekter. Som igjen øker internt stolthet og ekstern troverdighet. Den gode sirkel med andre ord. Tønsbers Blad sjefredaktør Håkon Borud og Østlands-Postens nyhetsredaktør Gry Remme Nordvik forteller hvordan de har fått det til i et foredrag som vil inspirere deg enten du kommer fra en liten eller stor redaksjon.

12:00 Slik Gjorde Vi Det
(Ormen Lange 3)
Levende Ord-kollapsen
Levende Ord var ved årtusenskiftet en av de største og mest profilerte frimenighetene i Norge, med karismatiske Enevald Flåten som pastor. I 2005 raknet det hele og Flåten fikk sparken. I løpet av de påfølgende årene forlot opp mot 1.000 personer menigheten. For mange raknet et viktig holdepunkt i tilværelsen. Dagen ønsket å sette et kritisk søkelys på de menneskelige konsekvensene av en lederstrid i en kristen menighet. Med Fred C. Gjestad (Dagen)

Skattejakten

DN fant John Fredriksens regnskaper gjemt på et offentlig kontor på Kypros, og begynte deretter jakten på milliardærens penger i skatteparadiser som Bermuda, Jersey, Panama og London. Konfrontert med funnene forklarte en av verdens rikeste menn at pengene ikke er hans: ”Jeg eier ingen ting”, sier Fredriksen. Formuen har han angivelig gitt bort til en trust på Jersey. Med Trond Sundnes og Kjetil Sæter (Dagens Næringsliv)

12:00 Videoreporter på egenhånd
(Ildverket)
Videojournalist er en tittel som har bredt om seg de senere årene. Det er ikke bare TV-stasjonene som utstyrer sine journalister med videokamera. Også nettavisene bruker stadig oftere levende bilder. Christian Thorkildsen er en av landets mest drevne videojournalister og driver nettstedet www.videojournalistikk.com. I denne timen deler han sine beste råd til ferske og erfarne videojournalister.

12:00 Ikke la deg lure av statistikk

(Rauer)
Statistikk blir brukt og misbrukt, og snart er det valg. Statistikk setter dagsordenen, blir ammunisjon i samfunnsdebatten og diskusjon om tall blir en kamp om virkelighets¬forståelsen. Derfor er det viktig å forstå tallenes tale. Her får du enkle og praktiske råd og vink når det gjelder å bruke, tolke og formidle statistikk slik den omgir oss i form av forholdstall, prosenter, rater og gjennomsnitt: Hvordan skal tallene sammenliknes, presenteres og tolkes? Og hva er de viktigste fallgruvene?
Foreleser: Jan Erik Kristiansen (Statistisk Sentralbyrå)

12:00 Finn skjulte fakta på sosiale medier
(Mostein)
Hva gjør du hvis du ikke finner det du leter etter på Google? Henk van Ess lærer deg «å tenke som et dokument» og oppføre deg som en etterforsker som har noen få spor i startfasen. Du trenger ikke å bry deg om synonymer og nøkkelord når du leter etter informasjon og personer.
Foreleser: Henk van Ess (frilanser)
Seminaret går på engelsk

13:00 LUNSJ

14:00 Møt sladderne
(Oseberg)
Gry Waage koordinerte UDs arbeid med alle innsynsbegjæringer under Tschudi/Støre-saken og i en rekke andre store saker i departementet de siste årene. Ivar Fonnes er riksarkivar, og har betydelig makt over hvem som får innsyn i sensitive historiske arkiver. Noen ganger sier de ja. Noen ganger sier de nei. Noen ganger sladdes dokumentene vi får innsyn i. På Skup får du høre hvordan de tenker, og hvordan de jobber når du er den som ber om innsyn i en sak.

14:00 Slik får du kilden i tale
(Ormen Lange 1)
Gode saker avhenger av gode kilder. Første bud er å vite motivasjonen kilden har for å snakke med deg. CNNs Scott Zamost viser hvordan du skaffer deg et bredt kildegrunnlag og bearbeider kilder slik at de kommer tilbake. Zamost har med mange eksempler fra CNNs største avsløringer.

14:00 Hvordan gjøre virkeligheten til en god historie?
(Ormen Lange 2)
Kari Hesthamar,
leder for Radiodokumentaren, og Berit Hedemann, tidligere leder for Radiodokumentaren, har vunnet en rekke priser både nasjonalt og internasjonalt for sine dokumentarer. Hedemann har også skrevet boka «Hør og Se», en fagbok for journalister. På SKUP snakker de om hvordan bygge opp en god historie.

14:00 Slik Gjorde Vi Det
(Ormen Lange 3)
Scan4News-saken Fylkessjef for næring og nyskaping i Hedmark fylkeskommune ble avsatt, og to toppolitikere fra Arbeiderpartiet ( fylkesrådslederen og en av fylkesrådene) måtte trekke seg som heldagspolitikere etter at Østlendingen avslørte at det var garantert for seks millioner kroner over tre år til bedriften Scan4news, drøye to måneder før det formelle vedtaket ble fattet, uten at de to andre medlemmene av fylkesrådet eller den administrative ledelsen i fylkeskommunen var informert om forhåndsgarantien. Med Randi Undseth (Østlendingen)

Adopsjonsmarkedet - historien om 30.000 norske barn

Lukkede arkiver, bortgjemte taxiregninger og et digitalt gravsteinsarkiv. Gamle kirkebøker og babyer gitt bort i avisannonser. Bergens Tidendes journalister fikk støv på fingrene da de avdekket det norske myndigheter har brydd seg lite om: et omfattende marked av enslige mødre, geskjeftige jordmødre – og 30 000 nyfødte barn. Med Helle Aarnes og Ingvild Rugland (Bergens Tidende)


14:00 Slik lager du ditt eget etterretningsbyrå
(Ildverket)
Journalist og forfatter Lisa Bjurwald, Per Anders Johansen fra Aftenposten og frilanser Kjetil Stormark viser hvordan du kreativt kan samle sammen informasjon om et miljø du ønsker å granske, og hvordan du systematiserer opplysningene.

14:00 Lær deg å bruke statistikkverktøy

(Rauer)
Smarte journalister lærer seg hvordan de skal lære seg å bruke statistikk for å underbygge faktagrunnlaget for egne saker. Denne timen gir en praktisk innføring i hvordan du kan bruke gratisprogrammet PSPP i dette arbeidet.
Foreleser: Steve Doig
Seminaret går på engelsk

14:00 Slik lykkes The Guardian på nett

(Mostein)
Historiefortelling er den eldste formen for kommunikasjon. Med dagens digitale muligheter er målet å beholde det mellommenneskelige når vi forteller historier. Ved å bruke interaktivtet og toveiskommunikasjon skaper vi interessante, engasjerende og relevante historier for vårt publikum.
Foreleser: Mariana Santos (The Guardian)
Seminaret går på engelsk

15:00 PAUSE

15:30 For kul til å være kritisk
(Oseberg)
Smøreturer, gratisgraver og ukritiske produktsaker. Produserer motepressen  journalistikk? Hvorfor er det så få som tør å være kritiske «utenom» tabloide terningkast? Og hvem har styringen på hva som formidles – journalistene eller annonsørene? Det siste året har avsløringer om arbeidsforhold tekstilfabrikker og økt bevissthet rundt etikkaspektene ved klesbransjen satt fokus på industrien. Bransjeaktører samles for å diskutere dagens situasjon og veien videre.
Med: Sonia Huanca Vold (minmote.no), Mari Midtstigen (Det Nye), Sissel Hoffengh (Dagsavisen), Marianne Jemtegård (TV 2), Tone Tobiasson (Nicefashion.org). Debattleder: Inger Merete Hobbelstad (Dagbladet)

15:30 Følg pengene over grensa
(Ormen Lange 1)
Tidsskriftet Scoop døpte henne «Journalistikkens Lisbeth Salander». Miranda Patrucic er en av Europas fremste researchere og har spesialisert seg på å følge internasjonale pengestrømmer. Miranda viser deg hvordan du skal forfølge saken som krysser landegrensene. Det som virker som en lokal småsak kan vise seg å være en internasjonal skandale.
Seminaret går på engelsk

15:30 Rydd miner fra prosjektet ditt
(Ormen Lange 2)
Faktakontroll er graverens beste livsforsikring. Det handler ikke bare om å granske fakta i manus, men også å finne ut hvilke opplysninger som ikke finnes. Metoden «Uppdrag granskning» bruker spredt seg til mange land, og den bør være obligatorisk for alle gravere. Med: Nils Hanson (SVT).

15:30 Slik Gjorde Vi Det

(Ormen Lange 3)

Nerdrum-saken
Odd Olaf Nerdrum ble sommeren 2012 dømt til to år og ti måneder i fengsel for grovt skattesvik. Dagbladets reporter i rettssalen fikk ikke brikkene til å passe sammen. Det var hull i bevisførselen og dommen ignorerte sentrale vitner. Ble Nerdrum dømt på feil grunnlagt? I kjølvannet av Dagbladets avsløringer, har Høyesterett opphevet dommen, og sendt saken tilbake til lagmannsretten. Med Anders Fjellberg og Peder Ottosen (Dagbladet).

De glemte oljeofrene
Hvor mange mennesker har omkommet i norsk oljeindustri siden oljeeventyret startet i 1967? Norske myndigheter visste det ikke. Ingen andre offentlige etater eller arkiver visste det heller. Og oljeselskapene ville ikke hjelpe. Aftenbladet fant 69 glemte oljeoffer og presenterte dem for første gang med navn, nasjonalitet og bilde. Og vi fant det første oljeofferet, amerikaneren John Winfield som døde i 1969. Til sammen har 266 oljearbeidere omkommet i offshoreindustrien. De betalte prisen for at norsk oljenæring i dag er verdens sikreste. Nå får de kanskje sitt minnesmerke, endelig. Og den siste leter vi fortsatt etter. Med Ola Myrset, Hans Petter Aas og Ellen Kongsnes (Stavanger Aftenblad).


15:30 Slik lager du ditt eget etterretningsbyrå, del 2
(Ildverket)
Journalist og forfatter Lisa Bjurwald, Per Anders Johansen fra Aftenposten og frilanser Kjetil Stormark viser hvordan du kreativt kan samle sammen informasjon om et miljø du ønsker å granske, og hvordan du systematiserer opplysningene.

15:30 Excel del 1

(Rauer)
Excel er det grunnleggende verktøyet for journalister som ønsker å systematisere små og store mengder tall og informasjon. På dette grunnkurset lærer du de mest elementære teknikkene du trenger. Ingen forkunnskaper nødvendig, og husk å ta med egen datamaskin.
Foreleser: Trond Sundnes, Dagens Næringsliv,

15:30 Facebook Graphs
(Mostein)
I denne sesjonen med nederlenderen Henk van Ess og BBCs Paul Myers får du lære hvordan du kan bruke Facebook Graph. Det er et sterkt søkeverktøy som hjelper deg å finne ut svært mye informasjon om miljøer og personer du ønsker å kartlegge.


16:30 PAUSE

17:00  Graving i idretten
(Ormen Lange 1)
De gamle langrennsheltene våre beskyldes for doping. Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard innrømmer å ha jukset. Politiet etterforsker kampfiksing i fotballen. 2012 var året sportsjournalistene ikke bare kunne spørre «hva føler du nå?». Men kom de videre? Tør de? Vil de? NRKs Ingerid Stenvold (NRK) inviterer Dagbladets Esten O. Sæther, Otto Ulseth, tidligere proffsyklist Mads Kaggestad og Uppdrag Gransknings Nils Hanson og NRKs sportssjef Rune Haug til debatt.

17:00 Intervjuteknikk: Politiets avhørsmetoder
(Ormen Lange 2)
Politioverbetjent Asbjørn Rachlew er landets fremste ekspert på avhørsteknikk. Han var rådgiver under avhørene av Anders Behring Breivik og brukes hyppig som foreleser. Siden han sist gjestet SKUP har Rachlew tatt en doktorgrad i kriminologi og rettssosiologi. Her forteller han om hvilke metoder politiet bruker i avhør. Flere av metodene kan du garantert bruke som journalist på mandag.

 
17:00 Slik Gjorde Vi Det

(Ormen Lange 3)
Blålysene ved Utvika
Aftenpostens Per Anders Johansen og Andreas Bakke Foss forteller om hvordan de gravde frem en rekke dagsordensettende 22.juli-saker, lenge etter at både deskene og publikum var gått lei. Resultatet ble en rekke saker om bl.a. politiets aksjon til Utøya og beredskapssvikten 22. juli, som senere skulle bli hovedpunkter i 22. juli-kommisjonens rapport.

Livet med kreft

Kreft er dødsårsak nummer to i Norge. Adresseavisen ønsket å se nærmere på hvordan sykdommen rammer pasienter og pårørende. Men hvordan nå ut til leserne med et så tungt tema? Vi måtte finne menneskene bak krefttallene og gi dem en stemme. Adresseavisens medialab utviklet et interaktivt bildegalleri på nett som presenterte lesernes selvskrevne krefthistorier. En interaktiv dagbok ble stemmen til kreftsyke Emma (12). Sosiale medier var en del av publiseringsstrategien og ga oss muligheten til å nå ut til flere. Slik gjorde vi det. Med Lina Leth-Olsen og Sophie Bergersen Moen (Adresseavisen)

17:00 Best bruk av Retriever A-TEKST
(Ildverket)
Artikkelarkivet ATEKST er en utømmelig kilde til gode nyhetssaker. I denne timen gir vi deg en praktisk gjennomgang av avisarkivet de fleste har tilgang til. Magne Eggen og Kristina Nilsen gir eksempler på søk, metoder og hvordan du på enkel måte kan analysere nyhetsfangsten. Retriever spanderer øl og peanøtter til alle som møter.


17:00 Excel del 2
(Rauer)
Excel er det grunnleggende verktøyet for journalister som ønsker å systematisere små og store mengder tall og informasjon. På dette grunnkurset lærer du de mest elementære teknikkene du trenger. Ingen forkunnskaper nødvendig, og husk å ta med egen datamaskin.
Foreleser: Trond Sundnes, (Dagens Næringsliv).

17:00 Triks for å unngå overvåkning
(Mostein)
I en tid der regjeringer og andre bruker avanserte tekniske redskaper for å overvåke journalister, må undersøkende journalister være svært oppmerksom på hvordan de beskytter hemmelige kilder. Denne sesjonen viser forskjellige metoder journalister kan bruke, blant annet kryptering og hvordan du oppdager og fjerner vannmerker i fotografier og dokumenter.
Forelesere: Steve Doig og Jan Gunnar Furuly (Aftenposten)
Seminaret går på engelsk
 
18:00 PAUSE

19:00 Festmiddag med utdeling av SKUP-prisen

23:30 Festen fortsetter i baren
Enten du vant SKUP-prisen eller ikke er det behov for å bevege på seg. DJ Asbjørn Slettemark sørger for høy feststemning langt over leggetid.