Bredt og variert om datajournalistikk

De kommer fra The New York Times, fra BBC, fra Costa Rica og fra ledende nordiske miljøer for å lære bort det beste av databasert journalistikk.

John Bones 24.02.2014 15:06

FRA RIO TIL SKUP: Her er Giannina Segnini i aksjon under Global Investigative Journalism Conference i Rio i fjor, der hun underviser i hvordan man kan følge skipslaster fra land til land. Foto: John Bones



FRA RIO TIL SKUP: Andrew W. Lehren underviste på Global Investigative Journalism Conference i Rio i oktober. Her er han i samtale med Ina Gundersen (t.v.) og Maren Sæbø i SKUP-styret. Foto: John Bones

Interessen for disse metodene har eksplodert de seneste par årene, og SKUP lager enda flere kurs enn tidligere. Sesjonene er en blanding av praktisk undervisning, demonstrasjoner og inspirasjonskurs.

Giannina Segnini og hennes graveteam i «La Nacion» har avslørt korrupsjon blant to tidligere presidenter i Costa Rica. Hun baserer arbeidet på datajournalistikk, og hun har tidligere undervist i Storbritannia, Frankrike, USA og Finland, samt flere land i Sør-Amerika.

I fjor fikk hun selskap av designeren Mariana Santos fra The Guardian, og på SKUP viser de veien fra innhenting av data til raffinert visuell presentasjon.
I to timer skal Segnini dessuten vise hvordan du kan følge kriminelle skipslaster fra land til land.

Både nasjonalt og internasjonalt er datateknikker sentrale metoder i arbeidet med å avsløre kriminalitet og pengestrømmer. Miranda Patrucic fra OCCRP, Organized Crime and Corruption Project, viser hvordan du går frem, og Vegar Knudsen Vatn og kollegene i Tønsbergs Blad demonstrerer hvordan de fulgte pengestrømmene i arbeidet med Smiths Venner.

Her hjemme er har Bergens Tidende i flere år gjort seg bemerket med satsingen på datajournalistikk, og Lasse Lambrechts & co viser hvordan avisen går frem. Han får følge av to andre veteraner i datajournalistikk; Espen Andersen fra NRK og Dan Kåre Engebretsen fra VG.

Et nytt bekjentskap på årets konferanse er gravejournalisten Andrew W. Lehren fra The New York Times.

Siden i sommer har han jobbet mye med Snowden-dokumentene, og han var også en del av WkiLeaks-teamet i den amerikanske storavisen.
Lehren er tidligere vinner av Pulitzer-prisen, og på SKUP vil han blant annet undervise i sosial nettverksanalyse og bruk av databaser.

I Norge har Snowden-dokumentene fått journalister til å forstå hvor viktig det er å sikre eget utstyr og egen kommunikasjon, og i en dobbeltime lærer du hvordan du skal sikre deg mot uønsket innsyn. Undervisningen gjøres av sikkerhetseksperten Tor Andre Breivikås.

Excel er grunnverktøyet i all datajournalistikk, og Trond Sundnes fra DN skal igjen lære bort basisferdighetene.

Han tar deg med på ferden fra celler, kolonner og rader til import, sortering og filtrering. Dermed har du et godt utgangspunkt for videre arbeid med disse metodene.
Å kunne Excel er en forutsetning for å håndtere de fleste mappingprogrammer, og også i år kommer danske Tommy Kaas til SKUP for å gi deg praktisk kunnskap.

Flere har etterlyst alternativer til Google Fusion, og Kaas vil derfor gi et grunnskurs i programmet CartoDB. I tillegg til han vise hvordan du kan raffinere det visuelle uttrykket i Google Fusion.

Paul Myers fra BBC elsker å være på SKUP, og på sedvanlig humoristisk vis vil han demonstrere de siste teknikkene innen nettsøk og bruk av sosiale medier.

I mange redaksjoner brukes sosiale medier hovedsakelig til å markedsføre egne saker, noe Myers ikke bryr seg om. Hans agenda er hvordan vi kan bruke sosiale medier i journalistisk research.

Mange journalister går seg vill i tallene når de presenterer meningsmålinger og egne spørreundersøkelser.

Både NRK og TV2 ble kritisert for metodebruken rett før valget i fjor. Fra Danmarks Medie- og Journalisthøyskole kommer Kresten Roland Johansen for å lære deg hvordan du skal spørre og hvordan du skal tolke tallene.