– Pinlig, men ikke overraskende

SKUP-konferansen åpnet med å presentere tall som ikke gir journaliststanden noen grunn til å hylle seg selv. 
 

Trond Ivar Bækken, 15.03.2013 18:56

Åpnet med åpenhet: Arill Riise (t.v.) ledet paneldebatten om bruken av innsynsrettigheten blant norske journalister. I panelet stod Nils Øy (generalsekretær Norsk Redaktørforening), Siri Gedde-Dahl (leder i Offentlighetsutvalget), Anders Fiflet (sivilombudsmann) og Anders Børringbo (reportasjeleder i NRK Dagsrevyen). 



Jan Gunnar Furuly, styreleder i SKUP, holdt åpningstalen i Tønsberg.



 Ina Lindahl Nyrud, advokat i Norsk journalistlag, presenterte undersøkelsen om norske journalisters forhold til Offentlighetsloven. 

Fredag ettermiddag gikk startskuddet for årets konferanse. Det første årets deltakere ble presentert for, var den rykende ferske SKUP-undersøkelsen som blant annet viser 60 prosent av norske journalister ikke benytter seg av Offentlighetsloven. 


– Det er pinlig, men ikke overraskende at norske journalister ikke ser Offentlighetsloven som relevant. Det viser at flertallet ikke tar samfunnsoppdraget alvorlig, kommenterte Siri Gedde-Dahl, Aftenposten-journalist og leder i Offentlighetsutvalget, i den påfølgende paneldebatten. 

Men hva nå? 

Panelet, som foruten Gedde-Dahl bestod av Anders Børringbo, Nils Øy og Anders Fiflet, var ikke overraskende enige om at undersøkelsen av lite å juble over. 


– Norske journalister må skoleres. Dagens journaliststand er ikke opplært til å bruke Offentlighetsloven. Ved utdanningsinstitusjonene kom opplæringen i gang først rundt år 2000, og den første læreboka kom så sent som i 2009, sa Gedde-Dahl. 


Lederen i Offentlighetsutvalget var den som var mest opprørt over tallene.

– Jeg er samtidig bekymret for den oppvoksende journaliststanden. Bruken av vikarer og tilkallingsvikarer gjør at det bare blir vanskeligere å følge opp innsynskrav. Ett av flere verktøy reportasjeleder i Dagsrevyen, Anders Børringbo, var opptatt av å understreke at innsynsrettighetene er en av flere kilder til gode saker.

Børringbo trakk frem at det er vanskelig å finne frem i mylderet av dokumenter.

– Det er sjelden vi starter i postjournalene. Man må lirke og lure. De ”juicy” sakene er som regel gjemt bak kjedelige titler. I tillegg er det faktisk slik at Offentlighetsloven ikke er relevant for mange. NRK har eksempelvis nettopp hatt 100 journalister under verdensmesterskapene de siste ukene.