Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier.
 

Web-redaksjon:
Web-ansvarlig:
Jan Gunnar Furuly

Medarbeidere:

Jan Gunnar Furuly (Styreleder)
Jens Egil Heftøy (Sekretariatsleder)

SKUP
Postboks 8745 Youngstorget
0028 Oslo

Tlf: 22053973

Org.nr: 977291836
 

Hva skjedde i Kongo?
Drapsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French var fjorårets desidert mest omtalte sak i norske medier. Hvordan dekket vi den betente saken og hvorfor var det greit å kjøpe seg tilgang til kilder og intervjue fangene på cella? Medieovervåkningsbyrået Retriever legger frem en fersk rapport om mediedekningen av Kongo-saken. Den kommenteres av advokat Morten Furuholmen, Fredrik Græsvik i TV 2, Nilas Johnsen i VG, Tore Bergsaker i Dagbladet.
» les mer
Samarbeid over grensene
Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke (NRK Brennpunkt) fikk SKUP-prisen for sine avsløringer om Vest Tank ulykken. I ettertid allierte de seg med utenlandske journalister, og avslørte rollen til oljegiganten Trafigura. Samarbeidet førte til at Trafigura betalte 300 millioner kroner i erstatning til ofre i Vest-Afrika. På SKUP forteller Knudssøn, Bakke og Guardians David Leigh hvordan journalister kan samarbeide på tvers av grensene. Møteleder: Cathrine Graff, TV 2.
» les mer
Late Night Show
Anne Lindmo er tilbake i Tønsberg. Hun har med seg en rekke gjester som helst ville sluppet å forklare seg foran 500 kritiske journalister.
» les mer
Toppmøte: Mediesjefene svarer
Mediekrisen: Flere hundre journalister har mistet jobben i Norge siden forrige SKUP-konferanse. Tilbake i redaksjonene skal stadig færre journalister gjøre stadig mer. NJ og NR har nylig gjennomført en undersøkelse om journalistisk kvalitet. Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas, VGs sjefredaktør Bernt Olufsen, TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther må svare for hvordan de skal ivareta den samfunnsviktige journalistikken. Møteleder: Lars Nehru Sand
» les mer
«Det nye Norge. Det nye vi»
Det nye Norge: Utenriksminister Jonas Gahr Støre prediker «det nye norske vi». Samtidig blir tonen mot etniske minoriteter krassere i mediene. Hvilken plikt har journalister til å bidra til forsoning og integrering? Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle møter skribent Iffit Qureshi, kommunikasjonssjef Ingeborg Grimsmo hos Likestillings- og diskrimineringsombudet til debatt om medienes innvandrerdekning. Møteleder: Lars Nehru Sand.
» les mer
Den store Kvalitetsundersøkelsen
Mediekrisen: Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening har sammen gjennomført den mest omfattende undersøkelsen om journalistisk kvalitet noen sinne. Er det grunnlag for å hevde at nedbemanninger og mediekrise ikke går ut over kvaliteten på journalistikken? Truer kostnadskutt den undersøkende journalistikken? NJs Thomas Spence og NRs Arne Jensen presenterer undersøkelsen for Avisa Nordlands nyhetsredaktør Vibeke Madsen, Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad og lederen i SKUP. Møteleder: Renie Thorleifsson.
» les mer
Kidnappet på jobb
Da Alan Johnston ble kidnappet på Gaza-stripen i 2007 fulgte hele verdenspressen saken med løpende orientering. To og et halvt år senere var det ikke et ord å oppspore da Pål Refsdal ble kidnappet i Afghanistan. På SKUP forteller de hver sin historie og deler erfaringene fra arbeidet i felten.
Møteleder: Siri Lill Mannes
» les mer
Jubileumsfestmiddagen 2010
SKUPs jubileumsfest, utdeling av «20-årsskupet», underholdning og SKUP-prisen.
» les mer
Butikk av journalistikk
Mediekrisen: Professor Mark Lee Hunter reiser verden rundt og forteller hvordan det er mulig å gjøre god forretning av kritisk og undersøkende journalistikk. Søndag morgen står han på scenen i Oseberg og gir deg håpet tilbake. Møteleder: Amund Trellevik.
» les mer
Slik vant VG diplom for Kongo-sakene
Nilas Johnson i VG forteller om arbeidet med «Kongofangenes hemmelige selskap», som ble premiert med SKUP-diplom
» les mer
Slik vant vi SKUP-prisen
Gøran Skaalmo og Trond Sundnes i Dagens Næringsliv forteller om arbeidet med «Under radaren» som ble hedret med SKUP-prisen 2009.
» les mer