Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier.
 

Web-redaksjon:
Web-ansvarlig:
Jan Gunnar Furuly

Medarbeidere:

Jan Gunnar Furuly (Styreleder)
Jens Egil Heftøy (Sekretariatsleder)

SKUP
Postboks 8745 Youngstorget
0028 Oslo

Tlf: 22053973

Org.nr: 977291836
 

Lederens åpningstale

SKUP-konferansen 2013
SKUP-leder Jan Gunnar Furulys åpningstale i Oseberg Kulturhus
»
Gir journalister blaffen i åpenhet?
Flertallet av norske journalister har aldri brukt offentlighetsloven. Lar vi det offentlige gjøre som de vil fordi vi blitt mer opptatt av kjappe klikkvinnere, spør vi.NJ-advokat og offentlighetsekspert Ina Lindahl Nyrud presenterer de nedslående resultatene. Hva betyr dette for journalistikken vår? SKUP har satt sammen et panel bestående av Siri Gedde-Dahl, leder i offentlighetsutvalget, sivilombudsmann Arne Fliflet, reportasjeleder Anders Børringbo i NRK Dagsrevyen og Nils Øy, avtroppende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Programleder: Arill Rise (TV2)
» les mer
Krigens første offer
For ti år siden lot store deler av verden seg lure til å tro at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Det stemte ikke. Irak-krigen er senere blitt beskrevet som «the greatest story ever sold». Diplomaten Joe Wilson var blant dem som forsøkte å motsi myndighetene før krigen. Som straff ble kona hans, Valerie Plame Wilson, navngitt som CIA-agent. Nå stiller paret opp i en video spesialprodusert for SKUP der de forteller sin historie og om hvordan journalister manipuleres i krigssituasjoner. Etter den korte dokumentaren samler vi et toppet lag til scenen for en diskusjon om krig, propaganda og jakten på sannheten. I panelet: Filmens produsent, David B. Smallman, The Guardian-redaktør David Leigh, den legendariske amerikanske journalisten James Steele samt medieprofessor Rune Ottosen. Moderator: Kristoffer Rønneberg (Aftenposten).
» les mer
Plagiat og PR
Rune Ytreberg har forsket på oss. På SKUP viser han hvordan et skremmende antall norske journalister tyr til juks og plagiater i sin daglige klipp- og lim-journalistikk. Og ja, du får konkrete eksempler. Programleder: Mona Myklebust (NRK)
» les mer
Telekjempens fall
Fredrik Laurin, Sven Bergman og Joachim Dyfvermark er Sveriges kanskje dyktigste gravere. Til SKUP kommer de for å fortelle hvordan de avslørte båndene mellom det statseide teleselskapet TeliaSonera og noen av verdens verste diktaturer. Blant annet vil de snakke om arbeidet med å etablere kontakt med og beskytte ekstremt utsatte kilder i seks av verdens verste diktaturer. I tillegg skal de fortelle hvordan de kartla milliardbestikkelser fra Stockholm via Gibraltar, London og Geneve til Taskjent i Usbekistan. Med seg til Norge har gutta en rykende fersk Guldspade og opplysninger som kan knyttes direkte til et statseid teleselskap på Fornebu.
» les mer
Graving med kamera
Fotograf og dokumentarist Mimi Chakarova har satt seg selv i stor fare ved å avdekke korrupsjon og konflikter, blant annet i sexhandel. Metodene gir henne et innsyn som overgår det meste sett i lignende saker. Hennes dokumentarfilm «The Price of Sex» er prisbelønnet over hele verden.
» les mer
En levende legende
I over 40 år har James Steele vært blant USAs fremste, undersøkende journalister. I 1971 traff han Donald Barlett og siden har Barlett og Steele vært et begrep i amerikansk gravejournalistikk. Sammen har de over 40 nasjonale priser for sitt arbeid. De tok i bruk avansert datateknologi i journalistikken før halvparten av SKUP-deltakerne var født. I fjor høst ga duoen ut sin åttende bok, «The Betrayal of the american dream».
» les mer
Møt sladderne
Gry Waage koordinerte UDs arbeid med alle innsynsbegjæringer under Tschudi/Støre-saken og i en rekke andre store saker i departementet de siste årene. Ivar Fonnes er riksarkivar, og har betydelig makt over hvem som får innsyn i sensitive historiske arkiver. Noen ganger sier de ja. Noen ganger sier de nei. Noen ganger sladdes dokumentene vi får innsyn i. På Skup får du høre hvordan de tenker, og hvordan de jobber når du er den som ber om innsyn i en sak.
» les mer
For kul til å være kritisk
Smøreturer, gratisgraver og ukritiske produktsaker. Produserer motepressen journalistikk? Hvorfor er det så få som tør å være kritiske «utenom» tabloide terningkast? Og hvem har styringen på hva som formidles – journalistene eller annonsørene? Det siste året har avsløringer om arbeidsforhold tekstilfabrikker og økt bevissthet rundt etikkaspektene ved klesbransjen satt fokus på industrien. Bransjeaktører samles for å diskutere dagens situasjon og veien videre.
Med: Sonia Huanca Vold (minmote.no), Mari Midtstigen (Det Nye), Sissel Hoffengh (Dagsavisen), Marianne Jemtegård (TV 2), Tone Tobiasson (Nicefashion.org). Debattleder: Inger Merete Hobbelstad (Dagbladet)
 
» les mer
Festmiddagen, del 1
Åpningen av festmiddagen på SKUP-konferansen 2013. Odd Magnus Williamson deler ut prisene for årets ikke-sak, årets innsynspris, årets Red Light District-pris.
» les mer
Festmiddagen, del 2
Odd Magnus Williamsom fortsetter å dele ut priser. Denne gang til beste fiksjon, årets forbrukersak, årets gladsak, årets surpomp, årets kompispris og årets layout
» les mer
Festmiddag, del 3. IR-prisen 2012
Odda deler ut årets mest sporty, årets agurk og årets rom for tid-pris, før han overlater gulvet til den langt mer seriøse IR-prisen.
» les mer
Festmiddagen, del 4. Utdeling av SKUP og Tore Sandbergs Graveteam

SKUP-konferansen 2013
» les mer
Festmiddag, del 5, utdeling av SKUP-prisen
Juryleder Thor Woje deler ut SKUP-prisen for 2012
» les mer
Prisvinnerne forteller
Årets prisvinner forteller om arbeidet med prosjektet
» les mer