Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier. Web-redaksjon: Jan Gunnar Furuly (Styreleder) |
Åpningstalen 2011
SKUP-leder Heidi Molstad Andresens åpningstale til den 21. SKUP-konferansen.
» les mer Ordkrigen: Norsk presse og Israel
IDF-talskvinne Avital Leibovich er rasende på norske mediers skjeve dekning av Midtøsten-konflikten. Med seg til Tønsberg har det israelske forsvarets øverste talskvinne med seg en rekke eksempler på det hun mener beviser skjevheten. NRK, TV 2 og representanter fra rikspressen svarer på kritikken. Debattleder: Håkon Haugsbø, NRK
IR-prisen deles ut på slutten av seminaret. » les mer Ambassadesaken
De spanet på kontraspanerne – slik gjorde de det. Inspirert av gamle spionjegere, med parykker, barnevogn og skjult kamera, avdekket TV 2s Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve hvordan USAs ambassade har drevet overvåkning av nordmenn i flere år.
» les mer Ytringsfrihetens grenser
Fra Salman Rushdie til Muhammed‑tegningene. Er vestlige medier ytringsfrihetens våpendragere eller kyniske kommersielle aktører?
Når er det riktig å trykke tekst og bilder som sårer andre? Hvor går grensen mellom redaksjonell vurdering og selvsensur? Hva formidler vi om andres tolkningsrammer og forståelse? Dette er noen av spørsmålene vi diskuterer på årets SKUP-konferanse. Forlagssjef William Nygaard, Jyllandspostens Flemming Rose, professor i religionsvitenskap Anne Roald og VGs nylig avgåtte sjefredaktør Bernt Olufsen møtes til debatt. Debattleder: Ann Magrit Austenå. » les mer Fremtidens gravejournalistikk: Propublica
Sheri Fink ble den første nettjournalist som vant en Pulitzer-pris. Artikkelen «The Deadly Choices at Memorial» handlet om de grusomme valgene mellom liv og død på et sykehus i New Orleans etter orkanen Katrinas herjinger. Artikkelen ble også publisert i New York Times Magazine. Robin Fields er Senior Editor i Propublica. Fink og Fields forteller hvordan det er å drive undersøkende journalistikk, uten et stort mediehus i ryggen. Moderator: Lars Nehru Sand, NRK.
» les mer Wikileaks: To sider av historien
David Leigh droppet fjorårets sommerferie for å lese seg gjennom Wikileaks-dokumentene som hans Guardian-kollega Nick Davies hadde skaffet. På SKUP forteller de to journalistene hvordan de har skapt journalistikk av krigsloggene fra Afghanistan og Irak og den kvarte millionen med ambassadedokumenter. De forteller også om turbulensen og krangelen som oppsto med Wikileaks underveis. Talsmann Kristinn Hrafnsson forteller Wikileaks sin versjon av saken som aldri tar slutt.
Møteleder: Kristoffer Rønneberg, Aftenposten. » les mer Skavlan - Konge i to land
Fredrik Skavlan har klart å samle to land foran tv-skjermen hver fredag. Få andre har mer erfaring med å krysse de nordiske landegrensene. På SKUP gir han sine råd til kolleger som vil følge etter.
Møteleder: Nina Stensrud Martin, NRK. » les mer Legenden Günter Wallraff
Han er kanskje verdens mest kjente undercover-journalist. I over 40 år har Günter Wallraff benyttet falsk identitet, utkledning og skokrem som sin fremste journalistiske metode. Resultatet er at navnet hans benyttes som verb blant journalister over hele verden.
Møteleder: Ludvig Lorentzen, Stavanger Aftenblad. Seminaret oversettes fra tysk til norsk. » les mer |
|