Og de nominerte er...

SKUP-vinnerprosjektene «AUF-skandalen» , «Kvikksølvjentene» og «Vannverksskandalen på Romerike» er kandidatene til jubileumsprisen «20-årsskupet». Kåringen skjer på festen lørdag.

Jens Egil Heftøy, 18.03.2010 09:30

Illustrasjon: Arne Nøst

Siden Alf R. Jakobsen og Harald Stanghelle delte SKUP-prisen i 1992 har ytterligere 20 prosjekter kommet til på den eksklusive listen over prisvinnere. I anledning årets SKUP-jubileum har SKUPs styre besluttet å gjøre et historisk tilbakeblikk og hedre tidligere bragder.

Derfor fikk Representantskapet i oppgave å nedsette en jury til å kåre «20-årsskupet». Utgangspunktet for kåringen har vært metoderapportene som vinnerne har innsendt gjennom årene. Men til forskjell fra den ordinære SKUP-prisen, som utelukkende fokuserer på journalistisk metode, skulle jubileumsjuryen i tillegg vurdere det journalistiske prosjektets samfunnsmessige og journalistfaglige betydning. Hensikten er å vise viktigheten av kritisk og undersøkende journalistikk.

Juryen har bestått av Arne Jensen, Sven Egil Omdahl, Trine Østlyngen, Synnøve Fosse og Arild Aspøy.

Midt under OL fikk jurymedlemmene de 22 metoderapportene i fanget. Dermed ble det lesing og vurdering istedenfor tv-titting.

De tre nominerte til tittelen «20-årsskupet» er:

AUF-skandalen (1995): Helje Solberg, VG.
SKUP-juryen skrev den gang: «I løpet av det siste året har det ved flere anledninger vært hevdet at det i alle år, lenge før VGs avsløringer, har vært en kjent sak at de politiske ungdomsorganisasjonene har jukset med medlemstallene. Svaret på en slik innsigelse ble gitt allerede av Columbus da han beviste at et egg kunne stå ved å dunke det i bordet. Mange kunne avslørt at AUF og andre jukset, men det var VG som gjorde det».
Les metoderapporten for «AUF-skandalen»

Vannverksskandalen på Romerike (2005): Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen, Aftenposten.
I SKUP-juryens begrunnelse sto det å lese: «Journalistene visste at korrupsjon, bestikkelser og smøring er vanskelig å dokumentere. Men med allerede opparbeidet fagkunnskap og systematisk jobbing, greide de å avsløre at direktøren for de kommunale bedriftene gjennom år hadde beriket seg selv og sin familie med offentlige kroner».
Les metoderapporten for
«Vannverksskandalen på Romerike»

Kvikksølvjentene/Kvikksølvbarna (2005): Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke, NRK Program Riks Bergen.

Begrunnelsen fra SKUP-juryen dette året sier blant annet
«Journalistenes arbeid har ført til at det offentlige har snudd og undersøker nå kvikksølvskader i Norge. Det samme skjer i Danmark. Her har vi to journalister, som med stort personlig engasjement, hele tiden gjør det lille ekstra i sine journalistiske metoder, og som virkelig oppfyller sitt oppdrag om å være svake gruppers forsvarer».
Les metoderapporten for
«Kvikksølvjentene/Kvikksølvbarna»

Hvem som lørdag kveld kan smykke seg med
«20-årsskupet» får du vite under jubileumsfesten lørdag 20. mars.